Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning. Hoe hoger het label hoe energiezuiniger de woning. Het hoogste label is A++++ en het laagste label is G. Het gemiddelde label van het woningbestand in Nederland is een C. Maar hoe komt dit label tot stand?
Een energielabel wordt opgemaakt door een Energieprestatie adviseur. Deze adviseur beschikt over alle diploma’s om uw woning van een Energielabel te mogen voorzien. De adviseur komt bij u thuis langs en verricht metingen m.b.t. woningoppervlak, raamoppervlak en isolatie.
Ook neemt de adviseur op welke technische installaties in een woning aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld een CV ketel, zonneboiler of zonnepanelen.
Goede isolatie betekend dat de woning zijn warmte beter vasthoudt. Een oude CV ketel verbruikt meer energie dan een nieuwere HR ketel en zonnepanelen zorgen voor het opwekken van eigen energie.
Op basis van de gegevens die op locatie zijn opgenomen bepaald de adviseur wat het energieverbruik is van de woning en welk label daar bij hoort. Dit energieverbruik wordt uitgedrukt in kWh/m2 per jaar en een bijbehorend label.
Naast het energielabel geeft het rapport ook adviezen over hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden. Potentiële kopers kunnen hiermee een inschatting maken van de kosten van verbouwing voor het verduurzamen van de woning.
In het rapport is ook aandacht voor het risico van hoge binnen temperaturen in de warme zomermaanden en geeft maatregelen om de woning koeler te houden. Het aandeel hernieuwbare energie wordt uitgedrukt in een percentage van het totale energieverbruik en zorgt voor een positief effect op het label van de woning.
Het rapport bevat een uitgebreide toelichting. Mocht er iets niet duidelijk zijn of is er de wens op meer uitleg over een bepaald onderwerp neem dan contact op met uw adviseur.
"*" geeft vereiste velden aan