Sluiten

Kennisbank

Hybride warmtepomp verplicht van 2026

Hybride warmtepomp verplicht van 2026

Ineens was daar de mededeling van Minister Hugo de Jonge. Vanaf 1 januari 2026 is de (hybride) warmtepomp verplicht. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? Geldt dit voor alle woningen? Moet ik dan volledig van het gas af? Wat zijn de kosten?

Volledig van het gas af?

Een hybride warmtepomp maakt gebruik van “energie” uit de buitenlucht. Een ventilator haalt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in energie. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om het water in je radiator of vloerverwarming te verwarmen. Op echt koude dagen zal de CV-ketel bijspringen om je huis te verwarmen.

De CV ketel zorgt ook voor warm water in je keuken of badkamer. Met een hybride warmtepomp ga je dus niet volledig van het gas af maar je bespaart wel ongeveer 60% op je gasverbruik.

Geldt dit voor alle woningen in Nederland?

95% van de Nederlandse woningen wordt verwarmd met gas. Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de nieuwe standaard. Echter, niet alle woningen zijn geschikt voor deze manier van verwarmen.

Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je woning niet goed genoeg is geïsoleerd of dat er onvoldoende ruimte is om een warmtepomp systeem te plaatsen. Een expert zal dit moeten vaststellen.

Wat betekent dit voor Nederlandse huishoudens?

70% van de Nederlandse woningen is geschikt voor een hybride warmtepomp. Vervang je je CV na 1 januari 2026 dan zullen de huishoudens waarbij de woning geschikt is voor een hybride warmtepomp deze ook moeten installeren. De verplichting geldt dus alleen bij het vervangen van het huidige CV systeem. Eventueel kun je kiezen voor een ander duurzaam alternatief zoals bijvoorbeeld aansluiten op het warmtenet.

Wat kost een hybride waterpomp?

Een warmtepomp is een behoorlijke investering. De prijzen incl. de installatie variëren van €6.000,- tot €8.500,-. Daar komen de kosten voor een CV-ketel nog bij. Overheidssubsidie oplopend tot 30% en renteloze leningen helpen je bij de aanschaf.

De voorwaarden hiervan zijn terug te vinden op de website van RVO. Voordeel is dat je als huishouden minder gas verbruikt en dus behoorlijk bespaard op de stookkosten. Na 5 tot 7 jaar heb je de installatie terugverdiend en kun je houd je geld over voor verdere verduurzamingsmaatregelen aan je woning.

Onze adviseur staat je graag te woord

Wil jij meer weten over energiebesparing?

Wil jij een energielabel aanvragen of ben je op zoek naar een energieadvies van jouw woning? Laat hieronder je gegevens achter en onze adviseur neemt contact met je op!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Steven Sijtsma - Energieadviseur

Ook interessant