Sluiten

Kennisbank

Verduurzamen, waar moet ik beginnen?

Verduurzamen, waar moet ik beginnen?

Natuurlijk is het heel hip om een WTW of hybride warmtepomp te hebben maar als de basis niet op orde is is het rendement van dergelijke maatregelen niet optimaal. Begin daarom stap voor stap.

In dit blog leggen we uit welke stappen je kunt ondernemen om wooncomfort en kosten voor verwarming te verbeteren. Bij de besparing wordt uitgegaan van gemiddeld energieverbruik.

Stap 1 - Buitenmuren

De eerste en gemakkelijkste stap is het isoleren van de buitenmuren. Je verliest ongeveer 20% van je warmte via de buitenmuur.

Het isoleren gebeurt van buitenaf, is relatief goedkoop en is, zonder veel rommel, in een dag klaar. De stookkosten zullen direct dalen en de terugverdientijd is 3 tot 5 jaar.

Stap 2 - Dak

De volgende stap is het isoleren van het dak. Het warmteverlies is vergelijkbaar met die van de muren. Kosten voor isoleren, van binnenuit, liggen wat hoger en de terugverdientijd is 7 tot 10 jaar.

Stap 3 - Zonnepanelen

De basis isolatie is nu op orde en je kunt gaan denken aan meer in het oog springende duurzaamheidsoplossingen. Zonnepanelen kunnen je helpen om veel te besparen op de energiekosten.

Kijk goed naar het eigen gebruik en schaf op basis hiervan de zonnepanelen aan. Neem in deze inschatting ook mee of je in de nabije toekomst elektrisch gaat rijden of een hybride warmtepomp gaat aanschaffen. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt op ongeveer 7 jaar.

Stap 4 - Warmtepomp

Na zonnepanelen kun je gaan denken aan een warmtepomp. Vanaf 2026 is een warmtepomp zelfs verplicht bij vervanging van de huidige CV ketel.

Lees ook onze blog “Hybride warmtepomp verplicht vanaf 2026” . Zeker in combinatie met de eigen zonnepanelen levert dit een financiële besparing op. De terugverdientijd is ongeveer 5 tot 7 jaar.

Lees de blog

Stap 5 - Dubbel glas

De meeste woningen hebben al dubbelglas. Enkelglas kom je in sommige gevallen op de bovenverdieping ook nog wel eens tegen. Vervang enkelglas uiteraard direct.

Het vervangen van dubbelglas voor HR++ of Triple glas levert allereerst veel extra comfort en je gaat ook direct besparen op de stookkosten. De terugverdientijd ligt op 6 tot 8 jaar.

Stap 6 - Vloerisolatie

Als laatste de vloer. Het warmteverlies via de vloer is beperkt. Is er sprake van vloerverwarming dan is het warmteverlies groter en kun je vloerisolatie zelfs al doen voordat je het dak aanpakt. De vloerverwarming geeft namelijk warmte af naar boven maar ook naar beneden. Hierdoor verlies je bij vloerverwarming onnodig veel warmte naar de kruipruimte. Verwar vloerisolatie niet met bodem isolatie.

Bij bodemisolatie worden korrels of ander materiaal op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Bodemisolatie is alleen een alternatief als vloerisolatie niet mogelijk is en werkt minder goed. De terugverdientijd van vloerisolatie is ongeveer 5 tot 10 jaar.

Subsidie

Voor de meeste verduurzaamingsmaatregelen is subsidie te verkrijgen. Lees hiervoor onze blog Verduurzaming en subsidies (doorlinken) of kijk op de website van de rijksoverheid.

Onze adviseur staat je graag te woord

Wil jij meer weten over energiebesparing?

Wil jij een energielabel aanvragen of ben je op zoek naar een energieadvies van jouw woning? Laat hieronder je gegevens achter en onze adviseur neemt contact met je op!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Steven Sijtsma - Energieadviseur

Ook interessant