Sluiten

Veelgestelde vragen

Kom alles te weten!

Onze energieadviseur heeft de meest gestelde vragen over het Energielabel op een rijtje gezet. Je leest de antwoorden hier.
Ik heb een andere vraag

Veelgestelde vragen

Wij kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over het Energielabel. Onze energieadviseur heeft hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen gegeven. Heb je toch nog andere vragen? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

Lees hier alle antwoorden

Hoe bepaalt de adviseur mijn energielabel?

De adviseur komt bij u thuis langs en bekijkt de afmetingen van uw woning, de wijze en kwaliteit van isolatie en de (duurzame) technische installaties. Met deze gegevens berekend de adviseur uw Energielabel.

Hoeveel tijd neemt de woningopname voor een energielabel in beslag?

Een woningopname neemt ongeveer 1 tot 1,5 uur in beslag. Dit is afhankelijk van het type woning, het woonoppervlak en de technische installaties (CV, warmtepomp, zonnepanelen).

Waar kan ik mijn huidige energielabel vinden?

Uw energielabel vindt u terug op www.mijnoverheid.nl . Wilt u uw woning vergelijken met dat van uw buren. Op www.energielabel.nl vindt u het label van alle woningen.

Op mijnoverheid.nl logt u in met uw DigiD en gaat naar het onderdeel wonen. Vervolgens selecteert u de kadastrale gegevens. Hier vindt u het huidige energielabel, de registratiedatum en de datum waarop uw label verloopt. U kunt hier uw label downloaden als PDF.
In veel gevallen is dit label niet meer actueel door woningaanpassingen als isolatie, HR glas, zonnepanelen of aanpassingen aan het verwarmingssysteem.

Waarom heb ik een energielabel nodig?

Gaat u de woning verkopen of verhuren dan bent verplicht om het energielabel te vermelden. Bij de definitieve verkoop van de woning bent u verplicht om het energielabel te verstrekken aan de koper.

Wat is een energielabel (voor woningen)?

Woningen hebben, net als elektronische apparaten zoals uw koelkast, een energielabel. Dit label geeft inzicht in het energieverbruik van uw woning en biedt adviezen voor verdere verduurzaming. Het geeft kopers of huurders inzicht in hoe energiezuinig uw woning is.

Wat zijn de voordelen van een nieuw energielabel?

Een nieuw energielabel geeft een beter inzicht in de energieprestatie van uw woning en daarmee het energieverbruik van uw woning. In een nieuw energieprestatierapport zijn ook de meest recente isolatiemaatregelen of andere verduurzamingsmaatregelen meegenomen waardoor uw label meestal gunstiger uitvalt. Een hoger energielabel scoort gunstiger bij potentiële kopers of huurders. Tenslotte zijn in het energieprestatierapport adviezen opgenomen voor verduurzaming van uw woning.