Sluiten

Wat is het energielabel?

We leggen het uit

Het energielabel is een maatstaf voor de kwaliteit van woningen ten aanzien van het energieverbruik van die woning. Hoe hoger het label (A is hoog, G is laag), hoe energiezuiniger een woning is.
Energielabel aanvragen

Wat is het energielabel?

Kwaliteit energieverbruik

Het energielabel is een maatstaf voor de kwaliteit van woningen op het gebied van energieverbruik. Woningeigenaren met een A-label hebben reeds veel energiebesparende maatregelen genomen. Bij een G-label is er nog veel ruimte voor verbetering.

Het zegt indirect ook iets over het comfort in de woning, de maandelijkse energielasten (hoog/laag) en de (woon)technische kwaliteit.

Energieprestatie berekening

De basis voor het energielabel is een energieprestatieberekening. Die berekent alleen het gebouwgebonden energiegebruik, dus de energie die nodig is voor verwarmen van de woning, warm tapwater ventilatie en verlichting. Er wordt uitgegaan van standaard bewonersgedrag en standaard klimaatcondities, waardoor het mogelijk is om soortgelijke woningen onderling te vergelijken.

Zowel bouwkundige eigenschappen van de woning (isolatiegraad van gevels, daken, vloeren, ramen en deuren, en dergelijke) als de installaties (verwarming- en, warmtapwaterinstallatie, ventilatie en zonne-energie voor opwekking van elektriciteit of warmte) hebben invloed op het berekende energiegebruik en dus op het uiteindelijke label.

Meer weten over het energielabel?

Wat kost een energielabel?

Dit is afhankelijk van je woning. Welke woning heb jij?

Appartement

Bijvoorbeeld een flat of studio

€180,-

vanaf
Aanvragen

Tussenwoning

Buren aan beide kanten

€200,-

vanaf
Aanvragen

Overige woningen

Afhankelijk van de grootte

€260,-

vanaf
Aanvragen